Duizenden jonge Ieren verlieten hun vaderland sinds het uitbreken van de crisis. Het Ierse platteland kampt met sluitende kroegen en scholen, en slinkende sportteams.

Sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 hebben maar liefst 200.000 Ieren hun land verlaten om werk te zoeken. Dat is het hoogste emigratiecijfer van de hele Europese Unie.

Vorig jaar stapten per dag 250 mensen – vooral twintiger en dertigers – op de boot om elders hun geluk te zoeken. Veel van hen waren hoger opgeleid. Als jonge Ieren net naar het buitenland vertrekken, dan wel naar grote steden als Dublin en Cork.

Naar de universiteit? Naar het buitenland dus

Deze migratie komt vooral hard aan bij kleine plattelandsgemeenschappen. BBC-verslaggever John Murphy schetst de gevolgen voor het eiland Achill, in het uiterste noordwesten van Ierland. Maar liefst 94 procent van de jongeren op Achill gaat na de middelbare school door naar de universiteit, een percentage dat zijn weerga in Ierland niet kent.

Maar dat betekent ook dat het merendeel van die jongeren het eiland voorgoed zullen verlaten: er is geen werk. Ondertussen sluiten pubs en hotels hun deuren. Het aantal leerlingen op de lagere school neemt gestadig af.

Terug voor turfsteken en Gaelic football

Toch komen de emigranten terug naar Achill. In de zomermaanden, als de meeste toeristen op het eiland zijn, of om mee te helpen turfsteken.

En sport is een belangrijke reden. Voor het lokale Gaelic football-club wordt het steeds moeilijker om een selectie op te stellen - de afgelopen jaren verloor de club twintig spelers aan emigratie. Frustrerend, omdat het team net op het punt stond om te promoveren. Vorig seizoen vlogen twee spelers terug uit het Verenigd Koninkrijk en één uit Zweden om een belangrijke wedstrijd te spelen.

Premier ziet licht aan einde tunnel

Achill ligt in het kiesdistrict van de premier van Ierland, Enda Kenny. Die geeft toe dat er een braindrain is. Maar hij houdt de moed erin. "In de drie jaar voor 2011 verloren we 330.000 banen. Maar nu scheppen we duizend banen per week. We komen uit een diep dal en 95 procent van de moeilijkheden ligt achter ons", verzekert de premier.

Hij hoopt dat jonge mensen terugkeren naar Ierland en hun buitenlandse ervaring inzetten voor hun vaderland.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl